Aaron Dekker beleving Nijmeegse Vierdaagse

4 niet te vergeten dingen van de Nijmeegse Vierdaagse

Zoals jullie in mijn vorige blog hebben kunnen lezen, was ik dit jaar een van de gelukkige wandelaars die mee mocht lopen tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Met tal aan wandeltochten en workouts in The Gym Society als voorbereiding achter de rug, begonnen we nu eindelijk met vol vertrouwen aan de wereldberoemde wandeltocht. Hierbij de vier dingen die mij het meest zijn bijgebleven van mijn eerste ervaring van de Nijmeegse Vierdaagse:

1. Het effect van de aanmoediging van duizenden vreemden
De Nijmeegse Vierdaagse staat natuurlijk bekend als één groot feest, maar de hoeveelheid energie die de mensenmassa langs de kant je geeft had ik niet verwacht. Vol enthousiasme staan er duizenden mensen langs de kant om je aan te moedigen. De gezelligheid werkt aanstekelijk en ook al doen je voeten nog zo zeer, is het nog zo warm of ben je doorweekt van de regen; de mensen zorgen ervoor dat er ineens weer een explosie van energie door je heen schiet! De lange dijk richting Nifrik bewees dan ook hoe groot het verschil kan zijn als er weinig tot geen publiek langs de kant staat. Tijdens het lange stuk heb ik gedacht aan fijne momenten op vakantie, om het lopen even te vergeten. In tegenstelling tot de beruchte zevenheuvelen, waar ik, ondanks de belasting op mijn enkels, doorheen werd getrokken door de aanmoediging van het uitbundige publiek.

2. Behulpzaam Nijmegen
De tweede dag was het erg warm en ging ik aan het einde van de dag even liggen bij de Wedren; dat bleek niet heel slim te zijn. Toen ik opstond en nog een koude koelspray over mijn kuiten kreeg ging het mis. Ik voelde dat ik even moest gaan liggen. Ongevraagd kwamen er direct vanuit alle kanten mensen mij helpen. Ik kreeg een handdoek in m’n nek, druivensuiker in m’n mond en iemand hield mijn benen omhoog. Is dat nou typisch Nijmegen? Ik denk van wel! Nijmegen is sowieso een hele fijne, zachtaardige stad waar je altijd met open armen wordt ontvangen.

3. Goed voor jezelf zorgen
Wij merken het al in de studio bij The Gym Society, maar zelfs bij de intensieve Vierdaagse kwam ik veel mensen tegen die niet voldoende hadden gegeten of gedronken. Een gebrek aan tijd is bij het overgrote deel het excuus. Het feit is natuurlijk dat je lichaam brandstof nodig heeft om te kunnen werken. Zonder benzine werkt een auto niet, zo ook met een lichaam. Zonder voeding en water gaat jouw motor niet draaien.

4. De magische finish

Dag vier, de allerlaatste dag, was de dag van Cuijk. Het was ongelofelijk hoe uitbundig het daar gevierd werd. Zoveel vlaggetjes, eten, muziek en duizenden mensen die je aan het aanmoedigen zijn. Ik kreeg weer energie voor tien; iets wat we wel nodig hadden na een flinke lus voor de 50km lopers. Het moment dat je dan over de Sint Anna loopt richting de Wedren, en er ineens een helikopter van het leger over je heen vliegt, is onbeschrijfelijk. Het leek wel Bevrijdingsdag en dan ben jij de held! Wat een gevoel. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik er aan denk.

Jarenlang volgde ik het grote evenement via de media en feestte ik vorig jaar mee met de zomerfeesten in de stad. Door alles wat er bekend is over de wandeltocht, denk je een goede inschatting te kunnen maken van wat er komen gaat. De echte ervaring is echter een compleet andere beleving dan hetgeen je je voorstelt. Het is een achtbaan met hele gave, maar ook soms wel zware momenten ertussen. Alles bij elkaar genomen kan ik maar één conclusie trekken: Ik hoop volgend jaar weer ingeloot te worden en te mogen strijden voor het kroontje. Wat een bijzondere ervaring!

Via deze weg wil ik nog eens iedereen bedanken voor alle reacties en support. Zowel van mijn vrienden, familie, collega’s bij The Gym Society, alsook van alle enthousiaste vreemden langs de kant. Zonder jullie had ik het niet gekund!

Lees ook: Trainen voor de Nijmeegse Vierdaagse

3 antwoorden
  1. Frederique
    Frederique zegt:

    Een voordeeltje Aaron: je hebt nu je kruisje dus volgend jaar hoef je niet meer te loten en kun je je gewoon inschrijven! Start maar een TGS traininggroepje, dan doe ik mee 😉

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.